Suunnistuksen Aloittaminen
Tämän sivun kuvien oikeudet omistaa, ellei toisin lue: Pauli Kesti

Aluksi voisi sanoa, että kenenkään ei tarvitse metsään yksin harjoiteltaessa mennä, sillä parin tai turvallisen aikuisen kanssa on reitillä mukava kulkea joka on myös suositeltavaa ainakin aluksi, kun lapsi opettelee suunnistamaan. Suunnistusta aloittaessasi sinun ei tarvitse tietää mitään suunnistuksesta, riittää kun on mukana mielenkiintoa, niin aloittelevalle suunnistajalle opetetaan loput. Koska suunnistamassa on lapsia, niin on todettu asia, että lasten rata ei saisi olla vaativa, vaan sopivan helppo. Tämä siksi, koska lapsi saa myönteisen kokemuksen onnistuneen suunnistuskerran jälkeen.

Päättäessäsi aloittaa suunnistamisen, ei mitään erityisvarusteita tarvita. Riittää jo, että harjoitukseen tultaessa on varattu mukaan mukavat ulkona liikkumiseen tarkoitetut varusteet. Aluksi voi mennä kevyessä verkkarissa, mutta suunnistukseen tarkoitettuja suunnistusasuja saa vaikka tilattua tai jos asut lähellä alan liikettä, voit sieltä ostaa suunnistukseen sopivat trikoohousut ja paidan joissa on ohuehko kangas jossa ilmakin pääsee kiertämään.

Jalkineiksi sopii joko suunnistussaappaat tai lenkkeilykengät eli lenkkarit. On myös olemassa näitä suunnistuskenkiä, mutta ne ovat aika tyyriitä hankintoja ja kalleimmat ovat yli sadan euron, alla on listattuna saappaan, suunnistuskenkien ja lenkkarien edut ja haitat:

SAAPPAAT, PLUSSAT JA MIINUKSET:
Kuvan ottaja: Pauli Kesti
+ Suojaa märässä maastossa erinomaisesti.
+ Sukkien kastumisriski vedestä on pienempi.
+ Soisella tai kostealla alueella erinomaiset.
+ Hieman paremmin suojaa kyyltä, koska kyy ei yletä kovin korkealle puremaan.

- Saattavat pidemmän ajanjakson jälkeen tuntua raskailta.
- Juoksu hitaampaa ja raskasta.
- Hiostaa ja rasittaa jalkaa kuumalla säällä.
- Raskaat saappaat vievät mehut kulkijasta, ellei sitten kävele jatkuvasti.
- Saappaiden varsi ei ehkä jousta tarpeeksi hypyssä ja pito on huono kallioilla.

Haitat ovat siis ilmeiset, tuntuvat lopulta raskailta jalassa ja juoksuvauhti on hyvin raskasta. Lisäksi saapas hiostaa ja rasittaa jalkaa kuumalla säällä, vaikka reitillä olisikin suoalueita. Käytännössä parempi lienee jättää saappaan käyttö tavalliseen metsäkävelyyn.

LENKKARIT, PLUSSAT JA MIINUKSET:
+ Vaivattomat käyttää.
+ Juokseminen helppoa ja nopeampaa kuin saappailla.
+ Erinomaiset kuivassa maastossa tai kuivana aikana.
+ Materiaalista riippuen parempi jalalle selvästi kuin saapas.

- Kengät voivat kastua helpommin kuin saappaat.
- Pieniä kiviä tai havun neulasia voi tarttua kenkään mukaan.
- Pito varsinkin märällä kalliolla huononlainen tai jopa olematon.

SUUNNISTUSKENGÄT, PLUSSAT JA MIINUKSET:
Kuvan ottaja: Pauli Kesti
+ Juoksu tosi vaivatonta ja nopeaa.
+ Vaimentaa jalkapohjan takaosaa iskuilta.
+ Joissain malleissa olevat nastat (nastarit) suojaavat liukastumiselta esimerkiksi kallioilla.
+ Kevyitä käyttää, nastat pitävät hyvin useissa maapohjassa.

- Useimmat mallit ovat tyyriitä hankintoja, varsinkin merkkipopot (Yli 100 EUR).
- Pito huonompaa varsinkin avokallioilla.

Mitä muuta tarvitaan sitten? Päähineeksi sopii parhaiten omasta mielestäni joko niin sanottu hikinauha joka on usein edullinenkin. Myös muukin päähine käy toki, kuten lippalakki, joka suojaa vaikkapa silmälaseja sateelta. Toisaalta lippalakin olen itse todennut hieman epäkäytännölliseksi maastossa ja itse suosin hikinauhaa. Suunnistusliikkeissä näkee myös otsalamppuja myynnissä yösuunnistuksia varten. Samoin on sellaisia läpinäkyvia lippoja, jotka asetetaan päähän. Näiden tarkoituksena onkin suojata sateelta esimerkiksi silmälaseja. Suunnistaessa on myös tarpeen emit, toisaalta harjoitellessa suunnistusta emit ei ole tarpeen, alla kuva tästä emitistä, joka kulkee suunnistajan sormessa:

Molempien kuvien ottaja ja haltija: Pauli Kesti, tosin kuvien omistusoikeus ei erotu koska pienensin kuvia. Kuvissa oleva Emit-leimasin on versiota 2 ja olen nähnyt version 4 emitin mm. verkkokaupoissa.

Emit-leimasin:
Kuvan keltainen lenksuosa tulee sormeen niin, että tuo puoli (oikea kuva), jossa on syvennyksiä vieri vieretysten, on ylöspäin ja tuo kääntöpuoli (vasen kuva) on vasten kämmentä. Moni seura vuokraa emittejä suunnistusreissua varten. Rastille tullessa katsotaan, että numero täsmää oman radan rastin numeroon ja sitten leimataan asettamalla emit-leimasin rastilla olevaa emit-kapulaa vasten.

Suunnistusta aloittaessa on hyvä olla mukana A4-arkin kokoinen suojatasku, ei toki ole pakollinen, mutta suojatasku suojaa kivasti karttaasi sateelta ja kosteudelta. Sitten mukaan myös kompassi ja ellet ihan tunne karttamerkkejä, voit pyytää jotain enempi suunnistanutta mukaan apuun. Eipä nuo suojataskutkaan paljoa maksa mitä itse joskus niitä tilasin 100 kpl niin halvaksi tuli. Itse suunnistin jo lapsena ja sitten taukoa oli useita vuosia, ellei vuosikymmen siis itsellä. Aluksi käytin helpompia ratoja, nykyisin jo on hallussa yli 2 km:n radatkin ellei sitten ole vaikeita rastivälejä tai rastipisteitä.


SUUNTO ARROW 30, kaksoislaakeroitu kompassi. Kaksoislaakeroitu on siitä jees, että sen neula ei mene itse neularasiassa miten sattuu. Samoista syistä neularasia (kuvassa oikealla oleva, pyöreä kiekkomainen osa, jossa oranssi-valkoinen neula) on täytetty nesteellä, jotta kompassin lukeminen olisi sujuvampaa. Kuten kuvasta näkee, on kompassin muovisessa alustassa mittakaavat 1:10.000 ja 1:15.000 eli ensiksi mainittu tarkoittaa seuraavaa: 1 cm (senttimetri) kartalla on 100 metriä maastossa, jolloin 1 mm (millimetri) on 10 metriä maastossa. Vastaavasti 1:15.000 tarkoittaa, että 1 cm kartalla on 150 metriä maastossa.

Kompassissa olevat aukot ovat kolmion ja ympyrän piirtoa varten kartalle tehdyt, jos tarkoitus on harjoitella suunnistustaitoja. Lisäksi sama kompassi sisältää suurentavan linssin ja kompassin rungossa oleva nuoli on se suunta, johon mennään sitten, kun suunta on otettu. Kompassin käyttöä voi nuoremmat harjoitella tutun aikuisen kanssa niin ei jääne mitään epäselvyyksiä. Kuvassa neularasian pohjassa on punaiset, leveät merkit, joiden väliin tulee oranssi tai punainen neulanpää, jolloin saadaan oikea suunta kunhan suunnan otto on hallussa.

Suunnistusta opettavat useimmat suunnistusseurat, joten paikallisen seuran sivustoihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi Mäntässä toimii seura nimeltä Mäntän Seudun Eräpirkat, joilla on tiistairastit  ja Jämsässä Jämsän Retkiveikot (JRV), joilla taas on torstairastit.

Kilpailuissa on suunnistusasuna peittävä keinokuituasu sekä jalkineena on semmoiset metallinastoin varustellut karkeakuvioiset suunnistuskengät. Nastoituksia on saatavissa myös sellaisina tähtinastoituksina, joiden nimi johtuu lienee siitä, että nastan muoto muistuttaa tähtikuviota. Tähtinastat on siitä jees, että ne pureutuvat hyvin maahan kuin maahan, eivät luista penkereissä saati ylämäissä ellei sitten ole kalliomaalla.
Kuvassa tähtinasta, kuvaa on suurennettu tarkoituksella. Pauli Kestin oma kuvaotos.