Kyykäärmeestä Asiaa

Sain aiheen kirjoitella kyykäärmeestä tänne jutun, koska kyy on myrkyllinen ja siitä oli siksi aihetta lisätä infoa.

Onhan noita sattunut niin ampiaisiskujakin. Jopa kyy kävi kinttuun kiinni kerran, kuvassa on alempana kaksi pientä reikää ihan vierekkäin ja jäljen ympärillä oleva iho on punertavaa aika laajalti. Kuva siis puhukoon puolestaan, jonka otin jalasta, johon se kävi kiinni. Minulla oli tuolloin suunnistushousut jalassa ja tapahtumapaikka oli kuivahko hakkuuaukeaman reuna, jossa kuivunut ojanpohja, jonka ylityksen jälkeen tämä siis tapahtui. Tuntui silloin ihan, kuin olisi kaksi pientä naulaa isketty jalkaan taakse.

Onkin hyvä tietää, että normaalisti kyy pakenee ihmistä. Oikeastaan saa astua kyyn päälle, että se puree. Yllättävissä tilanteissa juuri, kuten päälle astuttuna tai uhattuna kyy voi purra ihmistä.

KUVA 1:
Kyyn puremajälki, hampaanjäljet tuossa punoituskohdassa alhaalla, noin 3 millin etäisyydellä toisistaan. Puremakohta oli punottava pitkään ja siitä valui kellertävää solunestettä. Kyyn puremajälki on kaksi noin 3-4 millimetrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevaa pistosreikää. Aina ei ole toista pistoreikää, mikäli kyy on menettänyt toisen hampaansa. Kyyn myrkky vaurioittaa ihmisen kudosta. Minulla oli juuri sitä, että puremakohdassa oli kellertävää solunestettä. Kuva helpottanee tunnistamaan kyyn pureman.

OIREET:
-
Ensioireet ovat yleensä turvotus ja punoitus, yllä olevassa kuvassa on huomattava punoitusalue pureman ympärillä. Näillä oireilla selviää arviolta kolme neljästä.
-
Myöhemmin voi esiintyä muunlaisiakin oireita, esimerkiksi oksentelua, ripulia, päänsärkyä ja pyörtymistä.
-
Mikäli kyyn puremasta aiheutuu kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, on jo kyse allergisesta reaktiosta.
- Myös raajojen tuntohäiriöitä voi ilmetä.

TÄRKEÄ TIETÄÄ:
- Älä käsittele mitenkään puremakohtaa, esimerkiksi puremakohtaa ei saa puristaa eikä yrittää imeä.

- Pureman ollessa raajassa, on hyvä lastoittaa raaja, mihin kyy puri ja mahdollisuuksien salliessa kantaa uhri pois puremispaikalta.

- Itsellä ei ollut muuta mahdollisuutta suunnistaessa Pollarinkankaan kartalla, kuin itse kävellä omin avuin metsästä pois, ei mikään
mieluisa homma tuossa tilanteessa. Tämä johtui siitä, että toisia ei ollut lähistöllä, mutta maaliin tullessani kerroin asiasta.

- Lievästi puristava side voi hidastaa myrkyn etenemistä imusuonistossa. Tätä voisi käyttää, mikäli matka hoitoon on pitkä. Side tulee avata aina tunnin välein noin viiden minuutin ajaksi.

- Raajan on hyvä olla kohoasennossa, koska tämä estää turvotusta, myös liikkumista on syytä välttää.

- Kyypakkauksen käytöstä ei ole kyyn puremalle ihmiselle hyötyä, toisaalta ei haittaakaan.

- Puremakohdan ollessa kipeä, ei kannata syödä tulehduskipulääkkeitä (esim. Ibuprofeeni ja Asetyylisalisyylihappo). Parasetamoli taas käy kyllä.

- Vaikka kyyn uhri olisi normaali, terve aikuinen ihminen, eikä hätä ole kovin suuri, on silti syytä käydä terveyskeskuksessa puremaa näyttämässä kaiken varalta.

JATKUU KYYKUVAN JÄLKEEN...

 
KUVA 2: Toukokuussa 2018 ottamani kuva mustasta kyykäärmestä, joka loikoili Vessarintien reunalla. Tämä ei edes lähtenyt karkuun minua. Jos huomaat maastossa kyyn, niin väistä aina kauempaa! Huomaa tuntomerkkinä musta sahalaitakuvio kyyn selässä. Kuvan kyykäärme oli elossa, kun kuvan otin. Muun värisiä kyitä on myös, kuten harmaa ja ruskea. Tuo kyy on musta ja se on kenties yleisin väri kyyllä?


KUVA 3: Wikipedia Commonista lainattu kuva ruskeasta kyykäärmeestä, creative common-oikeuksin, kuvan ottaja: Piet Spaans.
 
NÄISSÄ TAPAUKSISSA HETI LÄÄKÄRIIN!
- Mikäli kyyn uhri on alle 15-vuotias, raskaana oleva, vanhus tai vakavasti sairas henkilö. Silloin on nopeasti mentävä lääkäriin!
- Normaalia rajummat reaktiot tai muut oireet oksentelusta hengenahdistukseen ovat myös tilanteita, joissa tulee mennä lääkäriin!

HYVÄ TIETÄÄ MYÖS:
- Kuumalla kelillä meno vilkastuu, silloin kyyt ovat aktiivisa ja voidaan luulla, että nyt on nähty useampi kyy, vaikka oikeasti onkin kyse samasta kyystä joka havaintokerralla.

- Kuumalla säällä kyy liikkuu siksi, koska ne hakevat varjoisaa paikkaa.

- Kyyn liikkuminen taas lisää niiden ruokahalua ja saa ne liikkumaan enempi.

- Kyylle mieluisia paikkoja ovat helteillä: Soiden reunat, ryteiköt (hakkuualueilla esimerkiksi), kiviröykkiöt, halkopinot, pitkät nurmimaat, pihan pensaiden tienoot ja metsät.

- Kyy on maailman pohjoisin käärmelaji ja Euroopan yleisin myrkyllinen käärme. On myös tavattu albiinoja kyykäärmeitä.

- Koiraalle tyypillinen pituus on 50-60 cm ja naaraiden vastaavasti 60-80 cm. Kyy saalistaa noin kerran per viikko ja kyyn myrkkyrauhasen täyttyminen kestää noin 5 päivää. Tästä syystä kyyn purema voi jäädä suhteellisen harmittomaksi, mikäli kyy on hiljattain metsästänyt.

TIEDONLÄHTEINÄ KÄYTETYT SIVUT:
- Iltalehti: Tiesitkö tätä kyykäärmeestä? 13 faktaa, jotka voivat estää tuskallisen kuoleman.

- fi.wikipedia.org: Kyy(käärme)
-Wikipedia Commons, kuva ruskeasta kyykäärmeestä.